Veckans recept – 35 – Surströmming

KlädnypaHåll för näsan, nu börjar det. Surströmmingarna är här. Den tredje torsdagen i augusti är traditionsenligt premiär för dessa beryktade fiskar.

Här hittar du tips till surströmmingsskivan, hur du öppnar surströmmingsburken, vad man serverar till samt recept på surströmmingsklämma.
Som så många andra svenska ”delikatesser” så har surströmmingen sitt ursprung i fattigdom och hushållning inför vintern. Hade norrlänningarna haft mycket salt, kunde de givetvis saltat fisken, som alla andra gjorde. Men norrlänningarna kom på ett sätt att spara på saltet utan att fisken blev oätlig. De saltade precis så mycket att en kontrollerad jäsning tog fart.

Röda ulvenBurköppning
Burköppningen kan vara något besvärlig. Det gäller att stå lite vid sidan. Det sprutar av trycket i burken när trycker ner öppnaren. En bra idé är att täcka över med en gammal kökshandduk (som offras) eller en hög papper. Och helst på balkongen eller i trädgården. Häll av spadet och servera ur burken.
Burken kan också öppnas i en hink med vatten.

Tillbehör till surströmming:
– Tunnbröd. Hårt eller mjukt är en smaksak.
– Smör att bre på tunnbrödet.
– Kokt skivad kall eller ljummen potatis. Mandelpotatis ska det helst vara. Kokt, skalad och skivad. Annan färskpotatis går också bra.
– Tunt skivad eller fint hackad röd
– Gräddfil att toppa med.
– Övrigt – Hackad gräslök, nymalen svartpeppar eller vitpeppar

Skånskt tips!
Skivad tomat tar bort lite av den annorlunda smaken och är helt ok.

Finns nu även för riktigt små barn…Surströmming1