Veckans recept – vecka 38

Veckans recept för dig som har recepttorka och behöver lite idéer. Plocka det som du tycker verkar gott och använd fantasin…

 

Vecka 36 Laktosfria bullar 
50 gr jäst
1,5 dl rapsolja
2,5 dl laktosfri mjölk
2,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 dl honung
1 nypa salt
2 tsk kardemumma

Fyllning:
1 dl rapsolja
2 dl strösocker
6 msk vanlijsocker
1 ägg

Gör så här…
1. Värm degvätskan till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över degvätskan och rör om. Tillsätt rapsolja, socker, honung, salt och kardemumma.
3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.
8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^