Veckans recept – vecka 48

Veckans recept för dig som har recepttorka och behöver lite idéer. Plocka det som du tycker verkar gott och använd fantasin…
Alla recept är beräknade för 4 pers.

 

Vecka 48 – Pitepalt

  • 2 kg potatis, gärna en fast sort
  • 1 msk salt
  • 2 dl rågsikt, kan ersättas av vetemjöl
  • 5 dl vetemjöl, 4-6 dl (mer mjöl=fastare palt)

Tillbehör:
1,5 kg rimmat sidfläsk
Lingonsylt
Extrasaltat smör

 

  • Tips! Om det nu råkade bli lite palt över så går det alldeles utmärkt att steka den dagen efter, tillsammans med det överblivna fläsket (om det blev nåt över). Palt-i-panna!
  • Skär fläsket i små tärningar.
  • Koka upp vatten i en större kastrull. Salta.
  • Riv potatisarna fint på rivjärn eller med kniven i matberedaren. Lägg över i durkslag och låt vattnet rinna av. Hjälp gärna till genom att pressa ur vätska med händerna.
  • Blanda salt, mjöl och potatis med händerna. Mjölmängden kan variera lite med potatissorten; smeten skall inte vara fastare än att den precis går att forma.
  • Häll upp vetemjöl i en bunke. Mjöla händerna och ta upp potatisdeg av en tennisbolls storlek. Rulla till ca 12 st perfekta palt och lägg ner i det kokande vattnet med en hålslev.
  • När alla paltar lagts i grytan, kontrollera att ingen fastnat på botten genom att föra hålsleven försiktigt över botten.
  • Låt sedan sjuda livligt utan lock i 45 minuter till en timme . Rör ev. försiktigt i grytan då och då.
  • Medan palten kokar, stek fläsket i en stor stekpanna. Det skall få ordentlig färg, och bli nästan knaperstekt.
  • Servera palten med det stekta fläsket och lingonsylt. Häll smält smör över palten, eller låt kallt smör smälta över den heta palten. Drick mjölk till!